You are currently viewing Így tervezhetünk külföldi nyaralást a COVID-19 vírushelyzet enyhülésével

Így tervezhetünk külföldi nyaralást a COVID-19 vírushelyzet enyhülésével

Magyar állampolgárok jelenleg 10 európai illetve ázsiai országba utazhatnak magyar védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen, az utazás megkezdése előtt érdemes minden egyes országnál ismét külön ellenőrizni, hogy melyek a beutazásra vonatkozó aktuális szabályok. Ez a tíz ország a következő:

  • Bahrein
  • Cseh Köztársaság
  • Észak-Macedón Köztársaság
  • Horvátország
  • Montenegró
  • Szerb Köztársaság
  • Szlovénia
  • Törökország
  • Grúzia
  • Mongóla

Várható, hogy júniusban további országok nyítják meg határaikat az oltási igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok előtt. Fontos, hogy országonként eltérő lehet a 18 éven aluliakkal szemben elvárt oltási igazolás, illetve felnőtteknél az oltási kártya vagy az oltást igazolód okumentum egyaránt szükséges lehet a beutazáshoz.

A keleti vakcinákról

Lengyelország csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagot kapók oltási igazolványát fogja elismerni. Ez azt jelenti, hogy mentesülnek a karantén- és tesztelési kötelezettség alól azok, akik igazolják, hogy a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca vagy a Johnson & Johnson vakcináját kapták.

A lengyel vagy angol nyelvű oltási igazolásnak tartalmaznia kell a személy adatait: név szül. hely, dátum, az oltás típusát, az oltóanyag beadásának dátumait, és egy pecséttel ellátott orvosi papírnak kell lennie.

Németországban német, angol, francia, olasz vagy spanyol nyelvű oltási igazolást fogadnak el. Nem érdemes azonban minden magyar beoltottnak lefordíttatni az igazolást, ugyanis ez csak a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok (jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből beoltottakra érvényes. Itt is fontos figyelni: az utolsó dózis megkapása után legalább 14 nappal fogadják csak el. Azoknak, akik átestek a betegségen, az első dózis már az utolsónak számít.

Védettnek minősül az, aki igazolni tudja, hogy felgyógyult a betegségből, ehhez egy 28 napnál régebbi, de hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszt szükséges.

Ausztriában elfogadják a német vagy angol nyelvű igazolást a legtöbb Magyarországon használt oltásról

Május 19-étől Ausztriában is kiváltható a tesztkötelezettség a beoltottak és a betegségen átesettek számára. Az oltást angol vagy német nyelvű dokumentummal kell igazolni, és az osztrák rendeletben felsorolt oltások közt nem szerepel a Magyarországon használt Szputnyik V vakcina, azonban a Sinopharm igen.

Fotó forrása: unsplash.com

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!