You are currently viewing Elstartolt az Eurostar új Londont Amszterdammal összekötő közvetlen vasúti járata

Elstartolt az Eurostar új Londont Amszterdammal összekötő közvetlen vasúti járata

Az Eurostar nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy néhány éven belül igazi versenytársává váljon az európai nagyvárosok között közlekedő fapados légitársaságoknak. A London-Amszterdam közötti távolságot a szuperexpressz 3 óra 41 perc alatt teszi meg 300 km/h-ás átlagsebességgel suhanva. A vonatjegy ára is közelíti a fapados árszintet, az egyirányú jegy mindössze 35 angol fontba (mai árfolyamon kb. 12 500 forint) kerül.

A vasúti közlekedés több előnyt is kínál az utazóknak a légitársaságokhoz viszonyítva: a biztonsági ellenőrzés lényegesen gyorsabb és egyszerűbb, a vonatok a városok központjából indulnak és érkeznek, több csomagot vihetünk magunkkal az utastérbe.  A visszaút során az útlevél ellenőrzés jelenleg Brüsszelben történik, ahol az Amszterdamból vonattal érkezőket a brit hatóságok már a szigetországba lépés előtt megszűrik. A kényszermegálló miatt az Amszterdam-London viszonylatban közlekedő vonat menetideje jelenleg hosszabb, a közeljövőben viszont várható hogy a holland kormány megadja az engedélyt a britek részére az amszterdami okmányellenőrzés elvégzésére.

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!