You are currently viewing Július elsejétől elérhető az uniós oltási igazolás

Július elsejétől elérhető az uniós oltási igazolás

Magyarország 2021. július elsejétől bevezette az online és nyomtatott formában is hozzáférhető uniós oltási igazolványt. Az uniós oltási igazolvány az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) felületen letölthető vagy igényelhető háziorvosoknál illetve kormányablakoknál.

Kik kaphatnak oltási igazolványt?

  • Mindazok, akik legalább egy COVID-19 oltást már megkaptak, és az oltást legkésőbb egy évvel a beutazás előtt vették fel.
  • Mindazok, akik igazoltan átestek a COVID-fertőzésen. Itt 180 napos határoztak meg az uniós rendeletben, azaz a koronavírus kimutatására szolgáló PCR-teszt vagy az uniós rendelet szerint elfogadható pozitív antigén gyorsteszttől számított 15  nap eltelt, és 180 nap még nem telt el.
  • Mindazok, akik rendelkeznek negatív PCR-teszttel. A tesztek a beutazás előtt 24, 48, 72 vagy akár ettől eltérő időintervallumon belül kell, hogy készüljenek függően az adott tagországban aktuálisan érvényes szabályozástól.

Az uniós oltási igazolás letöltés menetét az alábbi videó szemlélteti:

Fontos, hogy minden esetben ellenőrizd beutazás előtt az éppen érvényben lévő COVID-19 rendeleteket a célországra vonatkozóan.

Hasznos linkek

Fotó forrása: pexels.com

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!