You are currently viewing Alsószeli Jurtanapok

Alsószeli Jurtanapok

Alsószeliben 2005 óta rendezik meg évente az Alsószeli Jurtanapok Kulturális Fesztivált, amely  fokozatosan Felvidék legnagyobb hagyományőrző fesztiváljává nőtte ki magát. Tízéves múltjával maga is helyi hagyománnyá vált. A tábort évről-évre szorgos kezek egy hét alatt építik fel. A fesztivál helyszínéül választott egykori folyómeder, és az évek során elkészült jurták, sátrak és egyéb látványelemek teszik egyedivé. A gondosan összeállított program, melyben a legkisebbektől az idősebb korosztályig mindenki megtalálhatja a neki tetszőt nagyban hozzájárul ahhoz, hogy családok, baráti társaságok együtt látogassanak el ide.

Programok

Fazekasmesterek, szővőasszonyok, ezüstművesek, népi ruhák, bőrdíszművesek, fafaragók, népi mesterségek utolsó, szent őrültjeivel, portékáival találkozhat itt az ember fia, s gyönyörködhet abban – mire képes még mindig az emberi míves kéz…Pénteken délután indul a fesztivál, bábszínházzal, az Alsószeli Magyar Dalkörrel, a Varsás táncegyüttessel, a Bendő zenekarral,  a királyrévi Fürge Ujjak citerazenekarral, Tűzugrással, végül pedig egy jópofa nyáresti koncerttel – a Kiscsillag zenekarral – ez egy szuszra, ami belefér.  Szombaton azonban elindul a jókedélyünk és a hangulatunk móresre tanítása, s mindez már kora délelőtt. Az egyik helyszínen a gólyalábasok vásári komédiáján szórakozhatunk, s miközben fél szemmel azt figyelhetjük, hogyan ütik-verik szét egymást az őrült lovagok  a lovagi tornán, akár betévedhet a jámbor szemlélődő a sámánok sátrába, szabadon megköpölyöztetheti magát, s ha élve kikerül a csontkovács kezei közül, a végén széttrázathatja magát egy spéci sétakocsikázással…De ha még ez sem elég, hagyni kellene, hogy a gyerek felpörgesse magát az Alma együttes koncertjén, s utána szállhat apuci és anyuci is az esti Benkó Dixiland koncertjén.Vasárnap Rékasi Károly „Szerelmem, Erdély. Wass Albert est” című előadására hív mindenkit a kolomp a helyi evangélikus templomba, s utána Écsi Gyöngyi mesedélutánján engesztelhetjük ki a gyereket…De ekkorra garantáltan már olyan lesz a család, mintha most esett volna le az égből. A Cimbaliband koncertjét okvetlenül be kell karikázni, de a Vermes törzs lovasíjász bemutatója se kutya, s valószínűleg a napra a Baraka élő koncertje teszi fel majd l a pontot.  Pontot?  Borudvar, Kézművesek utcája, íjászat, lovaglás, kocsikázás, kopjafa faragása, lepénysütés – egyhelyen és ingyen…helyszín: Alsószeli, Felvidék (Szlovákia)időpont: 2016.07.01 -03.belépőjegy: a belépés ingyenes

Fotó forrása: ryanhsuh31

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!