Tibet kincsei Budapesten

Európa legnagyobb világi buddhista központja ad otthont a Tibet kincsei kiállításnak, amely a keleti buddhizmus szellemi-kulturális örökségét és művészetét mutatja be. Ez a művészet – amelynek legszebb alkotásaiból gazdag anyagot sikerült ezen alkalomra összegyűjteni – egy olyan kultúra gyümölcse, amely egy évezredet szánt arra, hogy megismerje az emberi tudat és a világ működését.

Programismertető

  A különleges szobrok, tankák (meditációs célú képek) gazdag szimbólumrendszerrel bírnak, a tudat kvalitásait és tökéletességét szimbolizálják. Ezen kívül fotók, filmek sora és egy előadás, valamint tárlatvezetés járul hozzá e különleges, mai napig elzárt és veszélyben lévő kultúra megismeréséhez. A rendezvényt zenei programok színesítik, amelyeknek a központ tágas udvara ad teret. Az éjszaka folyamán a látogatók megismerkedhetnek egy világi buddhista központ mindennapi életével is, bepillanthatnak a meditációs terembe és kérdéseket tehetnek fel tapasztalt gyakorlóknak.Kiállítóterem:A kiállított szobrok és tekercsképek Buddha legmagasabb szintű tanításainak – a Gyémánt Útnak – a meditációs eszközei, a mindenkiben benne rejlő lehetőségek kibontakoztatására szolgálnak. Buddha legmagasabb szintű tanításai szerint lényegében mindenki buddha. Ha megértjük, azt ahogy a dolgok valójában vannak, a félelem nélküli bölcsesség, spontán öröm és az aktív, határtalan együttérzés – lényegi tulajdonságaink – spontán kibontakoznak. A tankákon látható ábrázolások és a buddhaszobrok a meditáció során pontosan ezeket a tulajdonságokat aktivizálják bennünk, abban segítenek, hogy felfedezzük: nem kell semmi külső feltétel ahhoz, hogy boldogok legyünk.Filmvetítés:Két filmet tekinthetnek meg az érdeklődők:
– Egy 2006-os koppenhágai előadás felvételét, amelyen Láma Ole Nydahl beszél a buddhizmus nyugati fejlődéséről, találkozásáról a 17. Karmapával – Trinli Táje Dordzséval Buddha tanításairól, a Gyémánt Út-meditációkról, és arról, hogy mi döntjük el, hogyan akarunk élni. „A buddhizmus nem más, mint józan eszünkre hallgatni. Erre a legmeggyőzőbb bizonyíték, hogy nem menekülünk az élettől, hanem irányítjuk azt.”- Illetve egy riportfilmet Buddhizmus a modern világban c??mmel. A film élethű képet ad a Gyémánt Út buddhizmusról, amely egyre vonzóbb a kritikusan gondolkodó, idealista nyugati emberek számára, akik olyan gyakorlatias és hiteles módszereket keresnek, amelyek könnyedén beilleszthetők mindennapi életükbe. Egy interjút is láthatunk a jógik királyának is nevezett 17. Karmapával, Trinli Táje Dordzséval a tibeti Gyémánt Út buddhizmus szellemi vezetőjével.
Az udvar programjai:
18:00 A buddhizmus Nyugaton – Előad??s, ahol kérdések feltevésére is van lehetőség. Előadó: Lahucsky Péter buddhista tanító.19:00 – 04:00
A kellemes élő kerti zenét kiváló vendégzenészek és dj-k, különböző párosításokban, több műfajon keresztül szolgáltatják.
Vendégeink:
Alaitner András – gitár
Á.Szabó Tamás – szájharmonikák
Bakay Márton – hegedű
Császári Gergely – gitár, ének
Nemes János – fúvós hangszerek
Sipos Kata – énekDj-k: TanGate, Geisa
Vj: DzsemszBongIdőpont: 2011. június 24. 18:00-tól hajnali 4-igHelyszín: Gyémánt Út Buddhista Központ
1074 Budapest, Huszár u. 7.Belépőjegy: n.a.

Szerző: Benedek Ádám

Az utazás szenvedélye már középiskolás koromtól velem van, soha nem csillapodó vággyal vetem bele magam egy új ország , egy új úticél felfedezésébe. Remélem, hogy írásaim másoknak is meghozzák a kedvét ahhoz, hogy útra keljenek.