You are currently viewing Öt kontinens különleges múmiái a Magyar Természettudományi Múzeumban

Öt kontinens különleges múmiái a Magyar Természettudományi Múzeumban

A kiállításról

A Múmiavilág című nagyszabású vándorkiállítás öt kontinens évezredes vagy épp a közelmúltból származó múmiáit mutatja be, eltűnt kultúrák vagy élő hagyományok nyomában járva. Mivel a múmiák keletkezésének módja, ideje rendkívül sokféle, ezért szinte nincs két egyforma közöttük. A világ különböző részeiről származó, más-más időben, igen eltérően mumifikálódott kül??nös testemlékeket eddig mintegy 1,7 millió ember látta Európában és Amerikában. Az itt látható 28 emberi és közel 10 állatmúmia a körút végeztével visszakerül az anyaintézményekhez, és nagy valószínűséggel együtt többé nem lesznek láthatóak.Bárhonnan származnak is, minden múmiának saját története van. A személyes történetekből egy életet, egy másik világot és kultúrát ismerhetünk meg. A múmiák rejtélye mindenkiben kérdéseket vet fel. A miértre és a hogyanra most az antropológia és a tudomány eszközeivel – a 21. századi technika segítségével – keresik a választ. A kiállításban megismerhetjük a múmiákkal kapcsolatos alapfogalmakat, bemutatják a híres és a kevésbé ismert, ám tudományos szempontból rendkívül fontos múmiákat. A különleges testemlékeket földrészenként – Afrika, Európa, Dél-Amerika, Ausztrália-Óceánia, Ázsia – állítják ki, megmutatva a mumifikálásban rejlő különbségeket is. Elmes??lik az egyes múmiák felfedezését, tudományos vizsgálatát és az abból megfejtett személyes történetét.

A kiállítás létrejöttéről

A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) 2006-ban megrendezett, „Rejtélyek, sorsok, MÚMIÁK – A váci Fehérek templomának titka” című időszaki kiállítása nagy érdeklődést váltott ki a közönség köreiben – több mint 70.000-en tekintették meg –, de a szakmabeliek is felfigyeltek rá, és számos szakértő utazott Magyarországra, hogy a tárlatot megtekintsék. A mannheimi Reiss-Eingelhorn Museum (REM) abban az időben tervezett egy kiállítást, amin bemutatta gyűjteményük ritka, a világ több pontjáról származó múmiáit, és a tárlat kiegészítéséhez a Magyar Természettudományi Múzeum váci múmiáiból is kért kölcsön. További német és holland múzeumok csatlakoztak és küldtek a gyűjteményeikből különleges múmiákat a nagyszabású múmia-kiállítás anyagához. Az elkészült „Az öröklétről szőtt álom” („Der Traum vom Ewigen Leben”) című kiállítás olyan egyedülálló leletanyagot mutatott be, amely eddig még soha sehol nem volt látható. A kiállítás sikerét mutatja, hogy az eredetileg egyszeri bemutatásra szánt tárlatot vándorkiállítássá kellett alakítani a nagyszámú érdeklődő, és a kiállítást kölcsönvenni szándékozó múzeumok miatt. A németországi Kassel és Schleswig, és az olaszországi Bolzano is bemutatta a kiállítást. Természetesen a váci múmiák is mindig velük utaztak.A kiállítás sikere felkeltette a tengerentúliak érdeklődését is. A REM és az American Exhibition cég szerződést kötött, mely szerint a kiállítást három év során 9 amerikai helyszínen (Los Angeles, Milwaukee, Philadelphia, Charlotte, Tampa, San Antonio, Salt Lake City, Portland, Baltimore) mutatták be – „Mummies of the World” címmel. 2014-ben a múmiaegyüttes visszatért Európába. A kiállítás legutóbb Hollandiában, Assenben volt látható, a Drents Múzeum mutatta be. Sikerét jelzi, hogy 3 hónap alatt 50.000 látogatójuk volt. A REM és az MTM közötti megállapodás értelmében Hollandia után a váci múmiák eddigi kölcsönzésének ellentételezéseként a teljes múmiaegyüttest bemutathatjuk Magyarországon, az MTM-ben. Az állami garanciával megvalósuló kiállítás biztosítási összege 8,5 millió Euro. Az Európát és Amerikát megjárt, nagysikerű kiállítás 2014. október 1-jén nyílik Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban. A kiállítás Budapest után további európai helyszínekre utazik (Luxemburg, Svájc, Írország, Svédország). 2018-ban a kiállítás-sorozat véget ér, és a hosszú éveken át világszerte bemutatott múmiák visszatérnek eredeti gyűjteményeikbe.Belépőjegy árak:felnőtt: 1800 Ft, diák: 900 Ft, csoportos diákjegy: 800 Ft/fő, nyugdíjas: 900 FtA kiállítás október 1-től kedd kivételével naponta 10 órától 18 óráig várja a látogatókat.Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6. 

Fotó forrása: mumiavilag.hu

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!