You are currently viewing Miniversum – nem éppen apróság a terepasztalok szerelmeseinek

Miniversum – nem éppen apróság a terepasztalok szerelmeseinek

Májusban nyílt meg Budapesten az ország legnagyobb és legrészletgazdagabb terepasztala, amely Ausztria, Németország és Magyarország varázslatos tájait jeleníti meg a legnevezetesebb épületeket is beleértve százszoros kicsinyítésben. A magánberuházásban elkészült óriás terepasztal 9 hónapig épült. A vasútvonalak teljes hossza eléri az 1 km-t, melyeken akár 100 vonat is közlekedhet egyszerre.  Interaktív képernyőkön nézhetjük meg az egyes nevezetességek eredeti fotóit, az asztalon zajló forgalomba pedig akár be is avatkozhatunk –  eseményeket, mozgásokat, hang- és fényhatásokat lehet életre kelteni. A teljes rendszer felügyeletét egy  18 monitorból álló irányítóközpontból végzik,  így folyamatos ellenőrzés alatt tartják a terepasztal terhelését, és a kamerák segítségével figyelemmel kísérhetik a rejtett és látogatói területek történéseit.Hogyan készült?A MINIVERSUM építése a német és az osztrák témájú asztalokkal indult 2013 őszén. Egészen 2013. november végéig ennek a két asztalnak a területe minden tekintetben előrébb járt a magyarországi résszel szemben: itt építették fel elsőként az asztalok vázait, itt kezdték el a sínek fektetését, az elektromos eszközök bekábelezését, majd pedig itt jutottak el a „durva terep” állapotig elsőként.2013. augusztus és november vége között, 4 hónap alatt készült el a terep alépítménye és a vasúti pálya. December elején kezdődött az építkezés újabb fázisa, ahol már a látható részek, elemek, témák kerültek az asztalokra. Ez a „végső tereprendezés” 5 hónapig, 2014. április végéig tartott.Az építkezés közben 40 egyedi makett érkezett műhelymunkában, külső makettezők készítésében (pl. a Vajdahunyad vára, Hősök tere, Nyugati pályaudvar). Ezek az egyedi alkotások sokszor nem az adott téma vagy terület építésének ütemében, hanem csak később érkeztek meg a terepasztalra, ezért a beépítésüket csak a már elkészült területek megbontásával lehetett elvégezni. Az utolsóként, csak április végén elkészülő alkotás a fent említett 3 budapesti makett volt.A Miniversum képekben

nyitva tartás: A MINIVERSUM az év minden napján várja látogatóit a december 24-25-26-i napok kivételével.-  Vasárnaptól csütörtökig 9.00 – 19.00 óra között- Pénteken és szombaton meghosszabbított nyitva tartás:  9.00 – 21.00 óra közöttelérhetőség: Krausz Palota – Budapest, VI. kerület, Andrássy út 12.jegyárak: – 14 éves kor felett egységesen 1 900 Ft a belépő- gyermek jegy: 1300 Ft- családi jegy: 4900 Ft (2 felnőtt + 1, 2 vagy 3 gyerek részére (ha 3-14 éves korúak)

Fotó forrása: miniversum.hu

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!