A világ hét természeti csodája

A New7Wonders (N7W) svájci alapítvány kezdeményezésére indult az a nemzetközi mozgalom, amelynek célja a világ hét természeti csodájának kiválasztása volt. A szavazatokat 2007 óta gyűjtötték a szervezők. A kiindulási listán 440 db helyszín szerepelt,  amelyből több millió online voks alapján 2011.11.11-én nevezték meg a hét nyertest.Amazónia – Dél-AmerikaA megközelítőleg 2 millió km2-nyi ,fél európányi területével a Föld legnagyobb alföldje, és legnagyobb területű egyenlítői éghajlatú területe, melyen a Föld legbővizűbb folyója kanyarog és emellett a világ legnagyobb egybefüggő erdőségét foglalja magába.forrás: wikipedia.orgAmazonasfotó: Leonora Enking Ha Long-öböl  – VietnamA Ha Long-öböl (vietnami nyelven: V?nh H? Long) egy 1 500 km2 nagyságú terület a Vietnami-öbölben (Tonkin Gulf), Vietnam északi részén. Hivatalos adatok szerint 1 969 mészkőszikla emelkedik ki a vízből, amelyek többsége lakaltlan sziget vagy szirt, nagy része több száz méter magas. A mészkősík, amin az öböl található, süllyed. 1994-ben az UNESCO természeti világörökségi helyszíneinek listájára került.forrás: wikipedia.orgHalong bayfotó: Sean Madden  Iguazu-vízesés, Argentina és BrazíliaAz Iguazú-vízesés (portugálul Cataratas do Iguaçu, spanyolul Cataratas del Iguazú) az Iguazú (Iguaçu) folyón található Brazília és Argentína határán, az Iguazú Nemzeti Park területén.
A vízesés 270 különálló zuhogóból és kisebb vízesésből áll, melyek a folyón 2,7 kilométer szélességben húzódnak. A víztömeg a vízeséseken maximum 82 métert esik, átlagos magasságuk 60 méter.forrás: wikipedia.orgIguazu vízesésfotó: Carlos Adampol Galindo  Jeju-sziget, Dél-KoreaKorea első számú turistacsalogatója a festői szépségű Jeju-sziget (???, csédzsudo), amely egy vulkanikus eredetű, különleges klímájú szigetecske, 60 kilométerre a Koreai-félszigettől. Igen közkedvelt a nászutasok körében, idilli hangulatú, napfényes, csodás tengerparttal, ugyanakkor megmászható hegyekkel, többek között Dél-Korea legmagasabb hegyével, a Hallasannal, és különleges hegyi tavakkal, melyek a kialudt vulkán tölcséreiben gyűltek össze.forrás: koreainyelv.freeblog.huhehu szigetfotó: Seong J Yang  Komodo Nemzeti Park – IndonéziaKomodo Nemzeti Park Indonéziában található, 219 322 hektár területű nemzeti park. Nevét a Föld legnagyobb hüllőjéről, az itt élő komodói varánuszról kapta. A nemzeti parkot három kis sziget alkotja: Komodo, Rinja és Padar.forrás: wikipedia.orgKomodo Nemezeti Parkfotó: anoldent  Puerto Princesa földalatti folyó – Fülöp-szigetekFülöp-szigeteki Palawanban, Puerto Princesa városánál található a világ leghosszabbjaként ismert földalatti folyó, mely a Puerto Princesa Földalatti Folyó Nemzeti Park területével egyetemben 1999 óta az UNESCO Világörökség részét képezi.A 8,2 kilométer hosszú, a felszín alatti karsztos barlangrendszerben kanyargó folyó nemcsak az útját határoló egyedülálló cseppkőképződmények miatt lélegzetelállító, de legalább ilyen sajátos torkolata is, ugyanis amint kiér a barlangból, szinte rögtön a Dél-kínai-tengerbe ömlik. A barlang szájánál mindemellett sajátos, a világon is páratlannak számító ökoszisztéma található, köszönhetően a hegyvidéki és tengeri életformák találkozásának.forrás: megmagyarazhatatlan.network.huPuerto Princesa földalatti folyókfotó: Storm Crypt  Table Mountain – Dél-AfrikaA Tábla-hegy Dél-Afrika legnagyobb turista attrakciója. Az 1086 m tengerszint feletti magasságával és környéken mindenhonnan felismerhető jellegzetes formájával nemcsak nemzeti szimbólum, hanem egyben a világörökség része is. A hegytetőről csodás kilátás nyílik a városra és az egész Fok-félszigetre (beleérte a Robben Island-et), így amennyiben az időjárás engedi, érdemes ellátogatni a hegyre.forrás: cape-town.atTable Mountain - Dél-Afrikafotó: warrenski

Szerző: Benedek Ádám

Az utazás szenvedélye már középiskolás koromtól velem van, soha nem csillapodó vággyal vetem bele magam egy új ország , egy új úticél felfedezésébe. Remélem, hogy írásaim másoknak is meghozzák a kedvét ahhoz, hogy útra keljenek.