Újabb védett helyek emlékeztetnek a kambodzsai népírtásra

Kambodzsa történelmének legszomorúbb fejezete, az ultrakommunista Vörös Khmerek 4 éves rémuralma több millió ember életét követelte. A kambodzsai kormány mai döntése értelmében, az ország északi részén még fellelheto 14 vörös khmer katonai bázis és település maradványai muemlékvédelem alá kerülnek.A Kambodzsa északi, Thaifölddel határos vidékén található Anlong Veng és környéke 1998-ban került a kormány ellenorzése alá. A Vörös Kmerek 1975-ös hatalomra kerülésüktol egészen a XX. század végéig ezt a vidéket teljes egészében ellenorzésük alatt tartották. Itt található vezérük Pol Pot sírja is, amely szintén védelem alá került.
Az összesen legalább kétmillió ember haláláért felelos vörös khmerek vezetoi elleni perek napjainkban is zajlanak, eddig azonban a szélesköru felelosségrevonás elmaradt.

Szerző: Benedek Ádám

Az utazás szenvedélye már középiskolás koromtól velem van, soha nem csillapodó vággyal vetem bele magam egy új ország , egy új úticél felfedezésébe. Remélem, hogy írásaim másoknak is meghozzák a kedvét ahhoz, hogy útra keljenek.