Terjednek a testszkennerek az USA-ban

Obama elnök rendeletének megfeleloen az Egyesült Államok repüloterein tovább folytatják a teljes test átvilágítására alkalmas testszkenner készülékek telepítését. A döntés értelmében az év végéig 450 testszkennert telepítenek az USA repüloterein az 1 milliárd dolláros projekt keretében.A döntést emberi jogi szempontok alapján sokan bírálják, mivel a testszkenner az utasok intim testrészeirol is részletes és nagyfelbontású felvételt készít. A vizsgálat bevezetését elrendelo amerikai kormányzati szerv közleménye szerint a felvételeket minden esetben törlik, ha gyanús tárgyat nem jelez a készülék, valamint a felvételeket a vzsgálat helyétol távolabb férfi és noi biztonsági tisztek végzik az utas nemének megfeleloen. Jelenlegi szabályok szerint a testszkenner vizsgálat elfogadására az utas az USA repüloterein nem kötelezheto, viszont a vizsgálat viszautasítása esetén további biztonsági vizsgálatoknak vetheto alá.

2010 márciusától az alábbi repülotereken is bevezetik a testszkennerek használatát az USA-ban:Albuquerque International Sunport Airport
 Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport
 Baltimore/Washington International Thurgood Marshall Airport
 Denver International Airport
 Dallas/Fort Worth International Airport
 Detroit Metro Airport
 Indianapolis International Airport
 Jacksonville International Airport
 McCarran International Airport
 Los Angeles International Airport
 Miami International Airport
 Phoenix Sky Harbor International Airport
 Raleigh-Durham International Airport
 Richmond International Airport
 Ronald Reagan Washington National Airport
 San Francisco International Airport
 Salt Lake City International Airport
 Tampa International Airport
 Tulsa International Airport

Szerző: Benedek Ádám

Az utazás szenvedélye már középiskolás koromtól velem van, soha nem csillapodó vággyal vetem bele magam egy új ország , egy új úticél felfedezésébe. Remélem, hogy írásaim másoknak is meghozzák a kedvét ahhoz, hogy útra keljenek.