You are currently viewing Száz éves a légi utasszállítás, és persze magyar vonatkozása is van

Száz éves a légi utasszállítás, és persze magyar vonatkozása is van

Éppen száz esztendővel ezelőtt, 1914. január elsején emelkedett a magasba a világ első kereskedelmi repülőjárata. A történelmi jelentőségű repülésnek magyar vonatkozása is akad, a gépet az apai ágon magyar származású 25 éves Tony Jannus vezette. A St. Petersburg-Tampa Airboat Line légitársaság hidroplánja (vízről fel és leszállni képes repülőgép) csupán egy utas szállítására volt alkalmas, és maximum 90 kg poggyászt vihetett magával.A légitársaság indulásától kezdve óriási népszerűségnek örvendett, a jegyárakból befolyt bevételek ellenére azonban a vállalkozás hamar a tönk szélére jutott. A magas üzemanyag és szerelési költések miatt három hónap múlva tulajdonosai a cég bezárása mellett döntöttek annak ellenére, hogy elővételben több hónapra az összes jegy elkelt a járatokra. A St. Petersburg-Tampa Airboat Line fennállása során több, mit 1200 utast szállított balesetmentesen. A Benoist típusú repülőgépek hetente hat napot repültek, és csupán egyszer fordult elő egy kisebb baleset, amelyet egy madárral történő ütközés okozott.
Tony Jannus (középen), a világ első kereskedelmi repülőjáratának pilótája
Tony Jannus (középen), a világ első kereskedelmi repülőjáratának pilótájaTony Jannus, a kor ünnepelt pilótája a légitársaság bezárása után hamarosan katonai szolgálatba lépett, és 1915-ben Oroszországba utazott, ahol berepülő pilótaként és oktatóként a cári hadsereg repülőtisztjeit képezte ki. Itt érte a halál 1916-ban, amikor motorhiba miatt repülőgépével a Fekete-tengerbe zuhant két orosz pilótatársával Szevasztopolnál. Holtteste soha sem került elő.Mindössze 23 percig tartott a St. Petersburg-Tampa közötti távolság leküzdése, ez az utazás azonban örökre megváltoztatta ember és a közlekedés viszonyát. A floridai Tampa-öblöt átszelő repülés után száz esztendővel már évi 50 millió tonna árú és naponta legalább 8 millió utas emelkedik a levegőbe. A centenáriumi évfordulóról a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) többek között külön weboldallal is megemlékezik, ahol rengeteg érdekes információt tudhatunk meg a kereskedelmi repülés elmúlt száz évéről.

Fotó forrása: tampapx.com, tampapix.com

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!