You are currently viewing Skeleton coast, ahol a félmérföldes hullámok teremnek

Skeleton coast, ahol a félmérföldes hullámok teremnek

Namíbia Angolától délre fekvő óceánmelléki területe, ahol a Namíb-sivatag és az Atlanti-óceán találkozik a világ egyik legelhagyatottabb vidéke és egyben kultikus hullámlovas paradicsoma. Itt ‘teremnek’ azok a különleges hullámok, amelyeken akár 1 kilométer hosszan is siklani tudnak a vállalkozó kedvű szörfösök.
A Skeleton Coast (Csontváz Part)-ként elhíresült partvidék nevét egy 1933-ban itt szerencsétlenül járt svájci pilóta balesete után kapta, aki Londonból Fokvárosba tartva tűnt el a namíb tengerpart ezen részén.
A terület az újságírók által ráragasztott kísérteties nevet megszolgálta, az 500 km-es partszakaszon rengeteg hajóroncs és jónéhány emberi csontváz fekszik. A gyilkos parton az éves csapadék mennyisége alig éri el a 10 mm-et évente, a part menti vizek tele vannak zátonyokkal és a köd is gyakori vendég itt. A szelek a szárazföld felől folyamatosan és erősen fújnak a víz irányába, a sivatagi területen pedig egyszerűen lehetetlen átkelni ha valaki itt fut zátonyra.Csontvázpart NamíbiábanHajóroncs a Csontváz partonHajóroncs a Csontváz parton - Namíbia Emberi maradványok a namíb Csontváz parton Hajóroncs a namíbiai Csontváz parton

Fotó forrása: Joachim Huber, Maurits Vermeulen, Laika ac, Ian Barbour, Laika ac

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!