You are currently viewing Pusztuló Amazonas
Amazonas

Pusztuló Amazonas

Mintegy 40 éve nem sújtotta ekkora szárazság a világ legnagyobb esőerdőjét. Az Amazonas medencéjében a kíméletlen erdőirtás, az ezzel összefüggésben álló erdőtüzek pusztítanak. A halak tonnaszámra pusztulnak a poshadó vízben, ami rendkívüli fertőzésveszélyt jelent a vidéken.Tavaly több mint 23 ezer négyzetkilométernyi erdő tűnt el az Amazoniában, amely Magyarország területének negyedét jelenti. A kivágott területeken szóját termesztenek, illetve marhatenyésztés folyik, a brazil farmerek számára ez most a legjövedelmezőbb. A környéken élő halászok, földművesek elvesztik megélhetésüket. A talaj gyorsan kimerül, és elsivatagosodás veszi kezdetét.

Jelek a globális felmelegedésre

Sok tudós a globális felmelegedés egyik jeleként értékeli a helyzetet: a melegebb tengerhőmérsékletet, és az ezzel kapcsolatban álló hurrikánokat okolja. Az észak-atlanti felszálló légáramlatok, melyek a viharokért is felelősek, az Amazonas fölötti légtömegeket lenyomják, és ezzel megakadályozzák a felhőképződést és az esőzést. A szárazsághoz az erdőirtás is tevékenyen hozzájárulhatott, hiszen a levegő a letarolt területeken veszít páratartalmából és nem gátolja meg, hogy a nap sugarai elérjék a földet.A brazil kormány ígéretet tett, hogy jobban megvizsgálja a helyzetet, jobban odafigyel az illegális erdőirtásra de gyakorlatban alig történik valami. Az üzleti érdekek mást diktálnak. A kérdés csak az: ha eltűnik, megsemmisül a Földünk tüdejének számító esőerdő mihez kezdünk? Akkor mi lesz velünk, mit kezdünk a dollármilliárdokkal, ha nem lesz tiszta levegőnk. Erre vajon miért nem gondolnak a világ üzletemberei, olajért harcoló kormányai?forrás: maginfo.hu 

Fotó forrása: Serhen

Szerző: Benedek Ádám

Az utazás szenvedélye már középiskolás koromtól velem van, soha nem csillapodó vággyal vetem bele magam egy új ország , egy új úticél felfedezésébe. Remélem, hogy írásaim másoknak is meghozzák a kedvét ahhoz, hogy útra keljenek.