Óraátállítás – a nyári időszámítás mindenhol kötelező?

Hamarosan nyakunkon a nyári időszámítás. Március 31-én Magyarországon is egy teljes órával hosszabbodnak a nappalok, azaz vasárnap hajnalban óraátállítás lesz hazánkban. A nyári időszámítás bevezetésének legfőbb oka elsősorban az energiatakarékosság (kevesebb világítás) volt, járulékos előnyei közé pedig a bűnözési ráta csökkenését, a szabadtérben végezhető munka (pl. az építőiparban) idejének hosszabbodását sorolják.

Ellenzői szerint az így elért energiamegtakarítás mértéke jelentéktelen, az emberi szervezetre káros hatást gyakorol, a balesetek száma pedig megugrik az óraátállításkor. Meglepő módon jelenleg Földünkön nagy többségben vannak azok az országok, ahol nincs nyári időszámítás.Szám szerint jelenleg bolygónk 159 országában nincs nyári időszámítás 2013-ban, 79 országban viszont át kell állítanunk az órát idén is.

Az óraátállítás ideje nem feltétlenül március 31-re esik mindenhol, sőt van ahol nem október végén érnek véget a hosszabb nappalok.Magyarországon először 1954-57 közöt alkalmazták, az esti villamosenergia csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének érdekében. 1958-tól 1979-ig  a nyári időszámítás használata szünetelt,  majd 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal.2011-ben Oroszország megszüntette az óraátállítást.

Az új moszkvai idő az addigi nyári idő (UTC+3) lett. Fehéroroszország és Ukrajna ugyanígy járt el

.Mely országokban és mikor kell átállítanunk az órát?Az alábbi táblázat Földünk összes országát tartalmazza (forrás: http://www.timeanddate.com)

Szerző: Benedek Ádám

Az utazás szenvedélye már középiskolás koromtól velem van, soha nem csillapodó vággyal vetem bele magam egy új ország , egy új úticél felfedezésébe. Remélem, hogy írásaim másoknak is meghozzák a kedvét ahhoz, hogy útra keljenek.