A Nílus eredete

Angol és új-zélandi kutatók felfedezték a Nílus legtávolabbi forrását a ruandai Nyungwe erdőben. Mindeddig az Uganda és Tanzánia határán lévő Victoria-tavat tartották a Nílus forrásának.Neil McGrigor, Cam McLealy, és Garth MacIntyre azonban úgy vélte, hogy a tóba ömlő Kagera folyó, sőt az utóbbit tápláló Rukarara folyó a világ leghosszabb folyójának az eredete. Pénteken jutottak el ahhoz az iszapos lyukhoz, ahonnan egy nagyon vékony patakocska folydogál, hogy aztán innen 6718 kilométerre hatalmas folyamként torkolljon a Földközi-tengerbe. A folyó hossza a felfedezéssel 107 kilométerrel nőtt meg.
A Nílusban az a legcsodálatosabb, hogy végighajózva rajta állandóan változik a táj: a nagy történelmi múlttal rendelkező Egyiptomot elhagyva először sivatagi, majd trópusi égövbe érkezünk, végül megcsodálhatjuk a szavannát” – magyarázta lelkesen McLealy. Az expedíció nem volt problémamentes: az Isten Ellenállásának Hadserege (LRA) ugandai lázadói megtámadták a kutatókat, s a csapat egyik tagja, Steve Willis belehalt az ütközet során elszenvedett sebesülésébe. forrás: transindex.hu

Szerző: Benedek Ádám

Az utazás szenvedélye már középiskolás koromtól velem van, soha nem csillapodó vággyal vetem bele magam egy új ország , egy új úticél felfedezésébe. Remélem, hogy írásaim másoknak is meghozzák a kedvét ahhoz, hogy útra keljenek.