Az oldal töltődik, türelmedet kérjük...
You are currently viewing Néprajzi Misszió – Fényképek a katolikus misszionáriusok gyűjteményéből

Néprajzi Misszió – Fényképek a katolikus misszionáriusok gyűjteményéből

A Marczibányi Téri Művelődési Központban most megrendezésre kerülő fotókiállítás képeinek története a milleniumi ünnepségsorozatra nyúlik vissza. Ribényi Antal kispesti plébános új templomot szeretett volna építtetni az ezredéves évfordulóra, ehhez azonban az egyházi és állami költségvetés kevésnek bizonyult. A hiányzó összeget ezért magának kellett előteremtenie. 1895-ben keresztény paptársaihoz, távoli országokban tevékenykedő misszionáriusokhoz fordult levélben segítségért: fényképeket és tárgyakat kért kiállítás céljára, hogy az ebből befolyó összeggel templomépítő céljait megvalósíthassa. Több mint 6000 tárgy és 600 fotográfia érkezett, s az egzotikus tárgyakból összeállított reprezentatív seregszemlét a millennium idején láthatta a hazai közönség a Nemzeti Múzeum épületében.
A kollekció egészét 1897-ben a Néprajzi Múzeum, korabeli megnevezés szerint a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztálya vásárolta meg, a tervezett templom így elkészülhetett.A korabeli kiállításon a fényképek csak „mellékszereplőként” jelentek meg a tárgyak mellett, és csak az 1990-es években kerültek a tudományos érdeklődés középpontjába. Ekkor készült az anyagból katalógus és 88 fényképből álló vándorkiállítás. A kiállítást először 1999-ben Varsóban volt látható, később Bécsben, Prágában, Kassán és Szabadkán tekinthették meg a látogatók.időpont: 2015.04.02 – 26.helyszín: Marczibányi Téri Művelődési Központbelépőjegy: n.a. 

Fotó forrása: wmcarey.edu

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!