Az oldal töltődik, türelmedet kérjük...
You are currently viewing Néhány érdekesség a világ leghosszabb hídjáról

Néhány érdekesség a világ leghosszabb hídjáról


Az 55 km hosszú, október 24-én átadott Hong Kong-Zhuhai-Macau híd amely a világ leghosszabbika számos meglepetést tartogat azoknak, akik átkelnek majd rajta. Íme néhány furcsaság, amellyel számolnia kell az utazóknak.

Vérnyomás, pulzus és ásítás mérők

A hídon átvezető sofőröket különlegesen érzékeny biztonságtehnikai eszközök figyelik folyamatosan, ellenőrzik vérnyomásukat s pulzusukat valamint ásítás mérő kamerák pásztázzák a gépjárművek belső terét. Ha 20 másodpercen belül 3-nál több ásítást érzékel a rendszer a sofőrnél, riasztást adnak ki és pihenésre kötelezik a vezetőt.

Kiváltságosok hídja

A kínai propaganda azt sugallja, hogy az új híd a kínai, makaói és hong-kongi lakosok tömegei számára biztosít szabad átkelést. Ez azonban csak részben igaz.

Kína felé csak azok kapnak engedélyt arra, hogy autóval felhajtsanak a hídra, akik meghatározott politikai szervezetek tagjai, vagy jelentős mértékű adót fizetnek a kínai államnak esetleg a dél-kínai Guangdong tartomány non-profit szervezeteit támogatják nagyobb összegekkel. A Kínai Kommunista Párt tagjai természetesen prioritást élveznek a híd használatakor, egyébként csak buszokkal lehet átkelni.

Felesleges volt megépíteni

A híd ellenzői szerint a beruházás elsősorban politikai célokat szolgált, hiszen közelben másik közúti híd is épül a tengeren Shenzhen és Zhongshan között, amely 2030-ra a forgalom jelentős részét elveszi majd.

Melyik oldalon vezessünk?

Kínában és Hong-Kongban a gépjárművek az ellentétes oldalon közlekednek, hasonlóan ahhoz mint amikor Magyarországról Angliába érkezünk közúton. A forgalmi rend megőrzése érdekében egy közúti sáv cserét építettek be a híd középső részén, ahol a megfelelő oldalra terelik a kocsikat.

Fotó forrása: youtube

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!