You are currently viewing Nálad vagy nálam? Miért nem akarnak a svédek irodákban dolgozni?

Nálad vagy nálam? Miért nem akarnak a svédek irodákban dolgozni?


szponzorált cikk


Elcserélné az irodáját vagy az otthoni dolgozóasztalát egy házra tele idegenekkel? A svédországi új irodamozgalom képviselői azt állítják, hogy a távmunka vendégségben, magánházakban boldogabbá tesz és növeli a termelékenységet.

A Jooble vállalat is elkötelezett híve a távmunkának, ennek érdekében különféle lehetőségeket kínál az álláskeresőknek eme kulcsszavak által: állás Sopron.

Merten Pella, a Stockholmi Egyetem kutatója a Hoffice mozgalom (az angol home és office szavakból) tagja. Tagjai szabadúszók, vállalkozók és irodai dolgozók, akik meghívják egymást otthonaikba dolgozni. Az új divatirányzat célja a termelékenység növelése és a magány leküzdése.

Az ilyen találkozókat a Facebookon keresztül szervezik. A résztvevőket általában arra kérik, hogy 45 percig csendben dolgozzanak, majd egy rövid szünetet tartsanak bemelegítésre, meditációra vagy csak kávé melletti beszélgetésre. Emellett a közösség minden tagja beszéljen a munkatervéről, és a nap végén beszámoljon az elért eredményekről. Az ilyen co-working téren való részvétel mindenki számára ingyenes.

Hogyan kezdődött az egész

A Hoffice mozgalom 2014-es létrehozása után azonnal nagy népszerűségre tett szert. Egy svéd pszichológus, Christopher Fransen a kollektív elme előnyeiről tartott előadásokat, de hirtelen rájött, hogy ő maga többnyire a konyhájában vagy a kávézókban dolgozik. Az elméletet a gyakorlatban szerette volna kipróbálni, az első közös foglalkozásokra barátokat, ismerősöket hívott meg. Mr. Fransen jelenleg a Hoffice közösség bővítését próbálja megvalósítani. Arra is bátorítja az álláskeresőket, hogy vegyenek részt a Hoffice-találkozókon.

Bizalom kérdése

A mozgalom új tagjainak megbízhatóságát általában nem ellenőrzik, de ez a megközelítés nem mindenhol működik.

A világon sok más hasonló platform kis díjat számít fel a munkaterület bérléséért. A londoni Spacehopban például napi 10 dollárnak felel meg. A szervezők ezért a pénzért biztosítási szerződést kötnek a lakások tulajdonosaival, amely kártalanítja a lopást vagy a megrongálódott vagyontárgyakat.

„A pénzügyi felelősség egy másik szintre emeli a kapcsolatokat” – mondja a 27 éves Joachim Wernersson, a HeyWork platform alapítója, amely nem lesz ingyenes.

Növekszik a népszerűsége

A Hoffice stockholmi ágának Facebook-csoportja immár közel 1800 tagot számlál, és ez egy 1 milliós lakosú városban van. A közösség leányvállalatai Svédország számos városában vannak jelen. A skandináv ország, ahol a vállalkozások több mint fele egyéni vállalkozó, nyilvánvalóan termékeny talaj egy ilyen kezdeményezéshez.

„A co-working népszerűségét az is magyarázza, hogy a svéd vállalati kultúrából hiányzik a merev hierarchia, valamint a vezetők magas szintű bizalma a rugalmas munkaidővel kapcsolatban” – mondja Lena Lied Folkman, a Stockholm School közgazdaságtan kutatója.

Tényleg hatásos?

Számos tanulmány valóban alátámasztja Fransen elméletét, miszerint a rövidebb ideig tartó munka hatékonyabb, de még nincsenek kísérleti adatok az otthoni közös munka előnyeiről.

„Megpróbáljuk megfejteni, hogy ez a fajta együttműködés hogyan hat a vezetésre, a kreativitásra, a munka hatékonyságára és a jólétre” – mondja Ms. Folkman.

„De nem lep meg, hogy igyekszünk kényelmesebbé és inspirálóbbá tenni a munkahelyeket. Ez a vállalkozói kultúra része.”

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!