You are currently viewing Meglovagolták a világ legnagyobb hullámát
Meglovagolták a világ legnagyobb hullámát

Meglovagolták a világ legnagyobb hullámát

Még az extrém sportok között is az óriáshullám lovaglás talán az egyik legveszélyesebb szakág, jónéhányan már életükkel fizettek a merész kalandért. A szörfözés egyik elismert veteránja, Garrett McNamara hihetetlen rekordot állított be a napokban azzal, hogy sikerrel lovagolt meg egy 100 láb (33,5 m) magas hullámot Portugália partjainál.A nem mindennapi teljesítmény mögött természetesen évtizedes gyakorlás ??ll, Mcnamara 45 évesen jutott el szó szerint a hullámlovaglás csúcsára. A Portugália nyugati partjainál fekvő Nazaré tökéletes helyszín az óriáshullámok szerelmesei számára. A város partjainál található  330 m mély és 5 km széles tenger alatti árok 160 km hosszan nyúlik el az óceáni talapzaton, és tölcsérként gyűjti magába a mélytengeri áramlatot. Ez az árok teszi lehetővé azt, hogy a tengervíz szokatlan módon törjön a part felé nemritkán 30-35 m magas hullámok formájában.

Merre találhatóak még óriáshullámok a nagyvilágban, és melyek a leghíresebbek?

A teljesség igénye nélkül egy rövid lista azokról a helyekről Földünkön, ahol emeletesháznyi hullámokkal találkozhatnak a szörfözés megszállottjai:Prowlers – Írország nyugati partjaitól 2 km-re a nyílt tengeren.Egypt – nevével ellentétben ez a hullám Maui (Hawaii) északi partjainál tombol, nem egyszer elérve a 40 m-es magasságot.
Aileens  – Dél-Nyugat Írország. Itt aztán jéghideg tenger és persze mindig fúj a szél. Nehezen megközelíthető, csak a legtapasztabbak élhetik túl a vele való találkozást.Puerto Escondido – másnéven a mexikói cső, masszív és kegyetlen hullám akár 20 méter magas vízfallal.
Ghost Tree – Monterey Bay, Kalifornia (Egyesült Államok). Számos életet követelt már ez az óriáshulám, amely egyike a legveszélyesebbeknek.Nelscott Reef – Lincoln City, Oregon (Egyesült Államok). Egy enyhébb hullám, ‘csak’ 15-20 m magasra szökik.Peahi (Jaws) – a legismertebb hullám, Maui északi csücskénél. Évente néhányszor tör a part felé a nemritkán 30-40 m magas hullámverés.Mavericks – Half Moon Bay, Észak – Kalifornia.Todos Santos – 16 km-re a mexikói partoktól fekszik, akár 30 m-es hullámok is előfordulnak errefelé.
Cribbar – itt van szinte a szomszédban, az Egyesült Királyságban található Cornwallban, Fistral Beach közelében találod meg. Kisebb, de nagyon masszív hullám. Akár 10 m-es magasságot is elér.Cyclops – Ausztrália nehézfiúja, csak a szokásos 20-25 méteres vízfallal.

Fotó forrása: jam_s

Szerző: Benedek Ádám

Az utazás szenvedélye már középiskolás koromtól velem van, soha nem csillapodó vággyal vetem bele magam egy új ország , egy új úticél felfedezésébe. Remélem, hogy írásaim másoknak is meghozzák a kedvét ahhoz, hogy útra keljenek.