You are currently viewing Lennart Meri vándorútjai kamerával
New York és Chicago utcáin - kiállítás Vivian Maier fotóiból

Lennart Meri vándorútjai kamerával

A Néprazi Múzeum legújabb fotókiállítása Lennart Meri, volt észt köztársasági elnök még filmes kutatóként 1969-1988 között a finnugor népeknél folytatott expedícióit és a finnugor népek változatos kultúráját mutatja be.

Programismertető

Lennart Meri (1929–2006) nagy észt államférfi és népszerű köztársasági elnök volt (1992–2001), emellett író és filmrendező is, aki a küldetésének tartotta, hogy elmesélje az észtek és nyelvrokon népeik ősi történetét, választ keresve a kérdésre: kik vagyunk, honnan jöttünk és merre tartunk.1976-ban jelent meg az észtek és más balti-finn népek múltját tárgyaló Hobevalge (Ezüstfehér) című könyve, a gondolati próza klasszikusa, az észt kultúra egyik alapműve. Filmeket is készített: a Vízimadarak népe (1970), A Tejút fiai (1977), a Kalev hangjai (1985), a Tórum fiai (1989) és a Sámán (1977/1997), ezek minden bizonnyal az első külföldön is figyelmet keltő filmek voltak a finnugor népekről, amelyek áttekintést adtak ősi szokásokról, szertartásokról, népköltészetről, néprajzról, és izgalmas feltevéseket fogalmaztak meg. Másfelől ezek a filmek hangsúlyozták a finnugor kultúrtér földrajzi és történelmi kiterjedését is.A filmek anyagának felvételéhez 1969–1988 között több ízben expedíciót szerveztek a finnugor népek lakóterületeire; a forgatócsoport munkájában etnográfusok, folkloristák, művészek, írók is részt vettek. A távolabbi vándorutak a szibériai hantikhoz, manysikhoz és nganaszanokhoz, a Volga-menti mari és erza falvakba, illetve Komiföldre vezettek, ahol a filmes stáb az ott élők vadászkultúrájával ismerkedett. A balti-finn rokonok közül a közvetlen szomszéd lívek és vótok, valamint a vepszék, karjalaiaik és finnek kultúráját is megörökítették. Természetesen a magyar nyelvrokonokhoz is ellátogattak. Lennart Meri nyitottságának, kíváncsiságának és ragyogó egyéniségének köszönhetően a távoli vidékek hamarosan „otthonosra járt világgá“ váltak, ahogy a filmek rendezője fogalmazott.Lennart Meri finnugor filmenciklopédiáját 2009-ben digitalizált formában újra kiadták. Jaak Lohmus 2011-ben készült filmje, a Táncok a Tejútnak adta az ötletet, hogy a filmes expedíciók során keletkezett gazdag fotóanyag nyomtatott formában is megjelenjen: a Fenno-Ugria által kiadott 2012–13-as Rokon népek naptára Lennart Meri filmes vándorútjait mutatja be.A finnugor világ „otthonosra járásának“ történetei a Néprajzi Múzeum fotókiállításán folytatódnak. Akárcsak a naptárban, a képi elbeszélést itt is Enn Säde (Lennart Meri négy filmjének hangmérnöke és a Tórum fiai társrendezője) visszaemlékezései egészítik ki, amelyekbe Lennart Meri feljegyzéseit is beleszőtte.A kiállítás kísérőrendezvényeként retrospektív vetítést tervezünk Lennart Meri néprajzi filmjeiből. A következő filmeket láthatja majd a közönség:

  • Veelinnurahvas (Vízimadarak népe, 1970.),
  • Linnutee tuuled (A Tejút fiai, 1977.),
  • Šamaan (A sámán, 1997.),
  • Kaleva hääled (Kalev hangjai, 1985.),
  • Toorumi pojad (Tórum fiai, 1989.)

    Időpont: 2013. január 26. – 2013. március 31.Helyszín:Néprajzi Múzeum
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12. Belépőjegy:   Egyéni belépő: 1400 Ft
Budapest Kártyával 1120 FtKedvezményes belépőjegyek az Európai Gazdasági Térség állampolgárai számára
6-26 év közötti életkorúak: 700 Ft
62-70 év közötti életkorúak: 700 Ft
Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület tagjai: 700 Ft
Legalább két, 18 év alatti személyt kísérő egy vagy két közeli hozzátartozó: 700 Ft/fő (Kölyökbirodalom Családi Klubkártyával 560 Ft/fő)

Fotó forrása: Vivian Maier

Szerző: Benedek Ádám

Az utazás szenvedélye már középiskolás koromtól velem van, soha nem csillapodó vággyal vetem bele magam egy új ország , egy új úticél felfedezésébe. Remélem, hogy írásaim másoknak is meghozzák a kedvét ahhoz, hogy útra keljenek.