You are currently viewing A legendás bőröndök története – fotókiállítás

A legendás bőröndök története – fotókiállítás

Magnum Photos – Elsők – fotókiállítás a Mai Manó Házban

Egy ismeretlen személy gondos csomagolásának köszönhetően több mint 50 évig lapult két ládába zárva a Magnum Photos legendás fotográfusainak – Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Marc Riboud, Werner Bischof, Ernst Haas, Erich Lessing, Jean Marquis és Inge Morath – legelső csoportos kiállítása az innsbrucki Francia Kulturális Intézet alagsorában. A gyűjteményt egykoron, a több mint fél évszázados „eltűnése” előtt alig pár hónapig lehetett csak megtekinteni Ausztriában.A pár éve felfedezett, szenzációs fotótörténeti lelet hamarosan Magyarországon is látható lesz. A 83 farostlemezre kasírozott, fekete-fehér, eredeti képgyűjteményt, a világhírű fotóügynökség legelső csoportos kiállítását Elsők címmel mutatja be a Mai Manó Ház az I. emeleti kiállítótérben.A fotográfia történetének egyik meghatározó kiállítási anyagában látható lesz többek között Henri Cartier-Bresson Gandhi utolsó napjairól és temetéséről készült sorozata, Robert Capa dél-franciaországi békebeli képei, Jean Marquis képriportja Magyarországról és a monumentális hollywoodi film, A fáraók földjének forgatásáról Ernst Haas objektívén keresztül készített képek. És természetesen itt lesz a két nagy utazóbőrönd, amelyek 50 évig őrizték a képeket.Mindehhez a Mai Manó Ház második emeleti kiállítóterében vetítve jelennek majd meg azok a fotográfiák, amelyeket a MAGNUM híres fotósai – többek között David Seymour, Martine Franck, Erich Lessing, Josef Koudelka, Abbas, Patrick Zachmann és Chien Chi Chang – készítettek magyarországi látogatásaik alkalmával 1947-től egészen napjainkig. A vetítés a II. világháború utáni helyzetet, az 1956-os forradalmat, a szocializmus alatti életet és a rendszerváltozástól napjainkig terjedő időszakot mutatja be.
időpont: 2014. május 27. – 2014. augusztus 24.helyszín: Mai Manó Ház – 1065 Budapest-Terézváros, Nagymezo utca 20.belépőjegy:Kedvezményes felnőttjegy: 1000 FtKedvezményes diák- és nyugdíjasjegy: 600 FtKedvezményen családi jegy: 2200 Ft

Fotó forrása: Sam Wolf

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!