You are currently viewing Látogatás a Mennyei Birodalomban – fotókiállítás a Kolta Galériában

Látogatás a Mennyei Birodalomban – fotókiállítás a Kolta Galériában

A Kolta Galéria és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum szeretettel vár minden érdeklődőt a „Dr. Bozóky Dezső császári és királyi sorhajóorvos „Látogatás a Mennyei Birodalomban” című, május 31-ig látogatható fotókiállítására amely a 2016-os „Látogatás az Oszmán Birodalomban” kiállítással megkezdett út soron következő állomása. A most kiállított közel 60 felnagyított, retusált fotót Bozóky Kínában készített, később a Hopp Múzeum gyűjteményébe került 260 darab kézzel színezett üvegdiájából válogatták ki.

Dr. Bozóky Dezső az Osztrák–Magyar Monarchia sorhajó orvosa 1907–1909 között teljesített katonai szolgálatot a Távol-Keleten. Ez alatt a huszonhat hónap alatt többször is megfordult Kína, Korea és Japán legjelentősebb kikötőiben. Élményeit újságcikkekben, valamint kétkötetes útirajzában örökítette meg Két év Kelet-Ázsiában címmel. Eközben mindvégig szenvedélyesen fényképezett. A kínai városokban és vidéken készített felvételei a császárkor utolsó évtizedének Kínáján kalauzolja végig a látogatókat.

A négy nagyobb tematikai egységet felvonultató kiállítás egyik helyszíne Peking, valamint a Nagy Fal. Ezután a Shandong-félsziget (Jinan, Qingdao, Zhifu) álmos, szürke települései következnek, ahol az Osztrák–Magyar Monarchia hadihajói tartották évi rendes hadgyakorlataikat, és ahol szabadidejében Bozóky a tengert, a helybélieket vagy a mesterembereket örökítette meg. A harmadik egység a változatos fekvésű Fujian tartományt és ennek főbb kikötővárosait: Fuzhout és a festői Xiamen (Amoy) lenyűgöző természeti környezetét és egész hegyoldalt beborító temetőjét mutatja be. A negyedik a dél-kínai Guangdong (Kanton) városa és a Gyöngy-folyó vidéke, mely Hongkongból akár rövidebb kirándulásként is könnyen megközelíthető, csábító célpontot jelentett a kikapcsolódásra vágyók számára.

helyszín: Kolta Galéria (a Háló Közösségi és Kulturális Központban), 1052 Budapest, Semmelweis u. 4.

időpont: 2019. május 31-ig

belépőjegy: n.a.

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!