Az oldal töltődik, türelmedet kérjük...
You are currently viewing Koronavírus beutazási szabályok Európában

Koronavírus beutazási szabályok Európában

A kora tavasz meghozza az enyhülést a koronavírus korlátozások terén is, két év után ismét szabadabban mozoghatunk az európai kontinensen. Az alábbi listában felsorolásszerűen összegyűjtöttük az aktuális beutazási szabályokat a Covid-19 vonatkozásában országonként.

Ausztria
Az Ausztriába való belépéshez igazolni kell az oltást vagy a gyógyulást, valamint negatív PCR-tesztet (ami nem régebbi 72 óránál). Azok, akik megkapták a harmadik oltást vagy felépültek a COVID-19-ből, mentesülnek a tesztelés alól.

Azoknak az utazóknak, akik egyik dokumentumot sem tudják bemutatni – oltási/gyógyulási igazolást vagy negatív PCR-tesztet – ki kell tölteniük az utazás előtti engedélyt, és 10 napos karanténba kell menniük, amely az ötödik nap után negatív PCR-teszttel lezárható.

Belgium
Ha be van oltva az érkező COVID vakcinával, szabadon utazhat az EU-n belüli országokból. A teljes oltás azt jelenti, hogy két hét telt el az utolsó oltás óta. Belgium elfogad minden, az EMA és a Covishield által jóváhagyott vakcinát .

Bulgária
Bulgária a COVID-19 terjedése alapján osztályozza az országokat, és színterületekbe sorolja őket. A belépési követelmények az indulási ország színétől függenek. Szófia új „sötétvörös” zónát vezetett be, amelyre szigorúbb belépési követelmények vonatkoznak.

Az új szabályok értelmében a sötétvörös országokból érkező utazóknak az érkezés előtt 72 órában negatív PCR-teszttel és EU digitális COVID-tanúsítvánnyal vagy azzal egyenértékű dokumentumokkal kell rendelkezniük. Egyes európai országok jelenleg sötétvörösnek minősülnek. Azoknak az utazóknak azonban, akik emlékeztető dózissal ellátott covid-igazolást mutatnak be, nem kell elvégezniük a PCR-tesztet.

A zöld, narancssárga és piros országokból érkező utazók általában további korlátozások (például 10 napos karantén) nélkül léphetnek be, ha rendelkeznek EU digitális COVID-tanúsítvánnyal vagy azzal egyenértékű dokumentumokkal, amelyek igazolják a teljes beoltást, a COVID-ból való felépülést az azt megelőző hat hónapban. érkezés vagy negatív COVID-teszt (a PCR-teszt eredménye nem lehet régebbi 72 óránál; az antigénteszt eredményei nem lehetnek régebbi 48 óránál). A jóváhagyott vakcinák közé tartozik a Sinopharm és a Sputnik V.

Horvátország
A magánszemélyek korlátozás nélkül utazhatnak Horvátországba, ha közvetlenül az EU/Európai Gazdasági Térség valamelyik országából érkeznek, állampolgárságuktól függetlenül, ha rendelkeznek érvényes EU digitális COVID-tanúsítvánnyal.

Ciprus
Február 21-től Ciprus visszatér az országok színkódolt rendszeréhez, amelyek járványügyi helyzetük alapján három kategóriába sorolhatók: zöld, piros és szürke. Az új szabályok értelmében azok az utasok, akik érvényes oltási vagy gyógyulási igazolással rendelkeznek, mentesülnek a saját kategóriájuk követelményei alól.

Csehország
Az utasoknak az érkezést követő 48, illetve 72 órán belül antigén- vagy PCR-tesztet kell végezniük (a PCR-teszt kötelező a nem rezidensek számára). Minden utazónak PCR-tesztet kell végeznie az érkezést követő ötödik és hetedik nap között.

Dánia
Dánia február 1-jén feloldotta a COVID-19-re vonatkozó korlátozások nagy részét. Azok a látogatók, akik igazolni tudják, hogy beoltottak vagy felépültek, minden országból beléphetnek anélkül, hogy tesztelniük kellene vagy el kell különülniük.

Észtország
Szabadon beléphet Észtországba mindenki, akit az elmúlt hat hónapban beoltottak, vagy felgyógyult a COVID-19-ből. Február 1-től Észtország a teljes oltást két dózisban határoz meg , amelyek közül az utolsó az elmúlt kilenc hónapon belül, vagy három dózisban oltott, ahol az utolsó az elmúlt évben került beadásra.

Finnország
Február 1-től nincs beutazási korlátozás a schengeni országokból érkezők számára. Ha azonban máshonnan utaznánk be, igazolnunk kell, hogy teljesen beoltottak vagyunk, azaz ha legalább hét napja megkaptuk a vakcina utolsó adagját. Akkor is beléphetünk Finnországba, ha az elmúlt hat hónapban átestünk a COVID-fertőzésen, és rendelkezünk ennek igazolására az EU digitális COVID-tanúsítvánnyal.

Franciaország
Az Európai Unióból és harmadik országokból érkező, teljesen beoltott utazóknak nem kell indulás előtti tesztet letenniük, míg a be nem oltottaknak továbbra is kötelező.

A zöld listás országból érkező, be nem oltott utazóknak indulás előtt negatív eredményt kell mutatniuk a PCR-tesztből (72 óránál rövidebb) vagy antigéntesztből (kevesebb mint 48 órán keresztül), vagy a COVID-19-ből való felépülésről szóló igazolást. A be nem oltott európai utazókra ugyanezek a vizsgálati követelmények vonatkoznak.

Németország
Minden 12 éves vagy idősebb személynek igazolnia kell, hogy az oltást megkapta vagy felgyógyult, vagy negatív teszttel rendelkezik.

Görögország
Mindenki, aki európai digitális oltási bizonyítvánnyal utazik Görögországba, nem köteles extra negatív tesztet mutatni érkezéskor.

Görögország elismeri az EMA vagy a WHO által engedélyezett összes vakcinát, valamint a Sputnik V, CanSino, Sinopharm és Sinovac vakcinákat.

Izland
Ha beoltottak vagyunk, negatív PCR-t vagy gyors antigéntesztet nem szükséges bemutatnunk. Izland elfogadja az EMA vagy a WHO által engedélyezett vakcinákat. Az oltási igazolások kilenc hónapig érvényesek.

Ha COVID-fertőzésünk volt, szüksége van egy igazolásra , amely igazolja a pozitív PCR-tesztet, amely hétnél régebbi, de 180 napnál rövidebb, vagy egy igazolásra, amely igazolja, hogy antitestek vannak. Nem léphetünk be Izlandra, ha kevesebb mint hét napja diagnosztizálták a betegséget, akár beoltott, akár nem az utazó.

Írország
Azok az emberek, akik teljes körűen beoltottak, vagy akik bizonyítani tudják, hogy az elmúlt hat hónapban felépültek a COVID-ból, negatív teszteredmény nélkül léphetnek be Írországba. Azok, akik nem kaptak oltást, és nem tudnak igazolni gyógyulást, az érkezés előtti 72 órán belül negatív PCR-tesztet kell mutatniuk ahhoz, hogy beléphessenek az országba. Az EU digitális COVID-tanúsítvánnyal vagy egy ezzel egyenértékű tanúsítvánnyal igazolhatjuk beoltottságunkat vagy gyógyulási állapotunkat. Nincs szükség karanténra.

Olaszország
Az EU-országokból, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, Svájcból, Andorrából és Monacóból érkező utazók COVID-19 vakcina útlevéllel léphetnek be Olaszországba, amely igazolja az oltást vagy a koronavírusból való felépülést. Ezenkívül minden utazónak negatív tesztet kell magával vinnie.

Lettország
Lettország korlátozza a beutazást az utazó származási országa és beoltottsági státusza alapján. Elfogadják az EU COVID-igazolványát és a harmadik országokból származó elismert tanúsítványokat, amelyek igazolják a vakcinázást, a gyógyulást vagy a tesztelést.

Milyen papírok szükségesek? Az utazás előtt kitöltendő regisztrációs lap itt érhető el . Az oltás igazolását itt lehet benyújtani.

Litvánia
Litvánia február 15-én feloldotta a COVID-19 járvány miatti utazási korlátozásait az EU/EGT, valamint Izrael, az Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emírségek, Új-Zéland, Grúzia, Tajvan és Ukrajna tekintetében – az ezen országokból érkező utazóknak a továbbiakban nem kell megadniuk oltási igazolás, gyógyulási dokumentáció vagy negatív COVID-19 teszt érkezéskor.

Luxemburg
Az EU-ból, a schengeni övezetből, San Marinóból, Andorrából, Monacóból és a Vatikánból érkező, teljesen beoltott utazók korlátozás nélkül utazhatnak Luxemburgba. A teljes oltás azt jelenti, hogy megkaptuk az utolsó adag AstraZenecát, BioNTech/Pfizert vagy Modernát, vagy két hét telt el a Johnson & Johnson oltás óta.

Málta
Oltási igazolás szükséges a beutazáshoz, és legalább két hétnek el kell telnie az utolsó oltás óta.

Málta elismeri a BioNTech/Pfizert, a Modernát, az AstraZenecát és a Johnson & Johnsont.

Hollandia
Ha biztonságosnak ítélt (alacsony kockázatú) országból utazunk be, csak egészségügyi nyilatkozatot kell kitöltenünk.

Norvégia
Norvégia feloldotta a látogatókra vonatkozó korlátozásokat, ugyanazok a beutazási szabályok érvényesek, mint a koronavírus-járvány előtt. A Svalbard tengeri szigetcsoport látogatóinak továbbra is negatív tesztet kell benyújtaniuk.

Lengyelország
Nem kell karanténba vonulniuk azoknak az EU-ból, schengeni övezetből vagy Törökországból érkező utazóknak, akik teljes körűen beoltottak, felgyógyultak a COVID-19-ből az elmúlt hat hónapban, vagy akiknek az érkezés előtt 48 órával negatív COVID-19-teszt eredménye van. Ezt EU COVID útlevéllel vagy más hivatalos lengyel vagy angol nyelvű bizonyítvánnyal lehet igazolni.

Portugália
Az EU digitális COVID-tanúsítvánnyal rendelkező utazók 14 nappal a teljes oltási tanfolyam befejezése után utazhatnak Portugáliába. A beoltott utazóknak már nem kell negatív teszteredményt bemutatniuk.

Portugália csak az EMA (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Johnson & Johnson) által engedélyezett vakcinákat fogad el.

Románia
Az EU-ban vagy Romániában kibocsátott digitális zöld tanúsítvány vagy annak elismert megfelelője, vagy az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának kártyája, amely a teljes oltottsági történetet mutatja, mentesíti birtokosait a karantén alól.

Szlovákia
A beoltott utazóknak nem kell karanténba vonulniuk, ha fel tudnak mutatni akár EU Green Pass-t, akár hazájuk által kiállított oltási bizonyítványt, amelyen szerepelnie kell „az adott nemzeti hatóság pecsétjének, vagy elektronikusan ellenőrizhetőnek kell lennie, és angol nyelvűnek kell lennie.

Szlovénia
Karantén nélkül a legkorábban 180 napja felépült a COVID-19-ből, vagy érvényes oltási igazolással vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkezők léphetnek az országba.

Spanyolország
Az EU digitális zöld tanúsítvánnyal rendelkező utazók a teljes oltási tanfolyam befejezése után 14 nappal utazhatnak Spanyolországba. Spanyolország elfogad minden, az EMA és a WHO által engedélyezett vakcinát. Ide tartoznak a BioNTech/Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinát, valamint a kínai Sinopharm és Sinovac vakcinát.

Svédország
Svédország feloldotta az EU/EGT országaiból és Svájcból Svédországba utazók beutazási tilalmát, állampolgárságuktól függetlenül. A tilalom továbbra is érvényben marad az EU-n/EGT-n kívülről érkező látogatók számára, akiknek igazolniuk kell az oltást vagy gyógyulást, vagy negatív tesztet kell benyújtaniuk a belépéshez.

Svájc és Liechtenstein
A látogatóknak többé nem kell bemutatniuk az oltásról vagy a gyógyulásról szóló igazolást, illetve a negatív teszteredményt.

Egyesült Királyság
Február 11-től a teljesen beoltott utazóknak már nem kell tesztet végezniük érkezéskor. A teljesen beoltott utasok számára az indulás előtti vizsgálati kötelezettséget eltörölték.

Fotó forrása: pexels

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!