You are currently viewing Kokdu a lelki társ – kiállítás a Koreai Kulturális Központban

Kokdu a lelki társ – kiállítás a Koreai Kulturális Központban

A londoni British Museum után hazánkban is megtekinthető a ‘KOKDU, a lelki társ’ című tárlat, mely a késői Csoszon dinasztia korából származó ravatalt, koporsót és 76 darab Kokdu (eredeti nevén Kkoktu) emléktárgyat mutat be.
A Kokduk fenyőfából készült tradicionális koreai szobrok, melyeket a koreai temetkezéseken a ravatalhoz rögzítenek, és hídként szolgálnak az evilág és a túlvilág között. A Kokdu szobrok n??gy csoportra oszthatók attól függően, hogy milyen szerepet töltenek be az elhunyt túlvilági életében. A ‘vezető1 elkíséri az utazót a túlvilágra, és segít, hogy ne térjen tévútra; az ‘őr’ útja során megvédi a gonosz lelkektől; a ‘gondviselő’ kiszolgálja az utazót, ha bármire szüksége lenne; a ‘szórakoztató’ figurák zenélnek, táncolnak és énekelnek, így mulatattják az az elhunytat célja eléréséig.
A Kokdu készítés hagyományai egészen a 4. századig nyúlnak vissza,és egészen a 20. századik a koreai temetkezési szertartások részét képezték. A Kokdu szobrok ábrázolásmódja híven tükrözi a korabeli emberek gondolkodásmódját, mindennapjait, a kevés fennmaradt írásos emlék mellett betekintést engednek Korea múltjába.időpont: 2013. november 26. (kedd) 18:00- 2014. január 15. (szerda)helyszín: Koreai Kulturális Központ, 1124 Budapest Csörsz utca 49-51.belépőjegy: a belépés ingyenes

Fotó forrása: koreaikultura.hu

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!