You are currently viewing Keshwa Chaca az utolsó fennmaradt inka függőhíd

Keshwa Chaca az utolsó fennmaradt inka függőhíd

Keshwa Chaca, a legendás inka birodalom utolsó fennmaradt függőhídja 500 éve terpeszkedik az Apurimac folyó két partja között. A spanyol hódítók érkezése előtt becslések szerint az inkák legalább 200 ilyen fűből készült, kézzel sodort hidat készítettek évről-évre a birodalom szállítási útvonalának mentén.Keshwa Chaca építői a környék falvainak lakói, akik egy háromnapos ceremónia keretei között minden év júniusában újrafonják a híd szerkezetét. Ez a hagyomány a helyiek elmondása szerint már 500 éve egyazon rituálé szerint folyik. A négy környező település mindegyike elkészíti a híd egy-egy főkábelét, amelyet aztán a hídépítő mester (chacacamayoc) felügyeletével összefonnak, végül a régi híd elemeit a folyóba vetik.Így készül az akár 56 ember súlyát megtartani képes fonat:
27 méteres függőhíd híd, csak erős idegzetűeknek!Az utolsó inka függőhídÉvszázados tapasztalattal készült szilárd szerkezetAz utolsó inka függőhíd A híd rongálása halálbüntetéssel járt az inkák idejébenAz utolsó inka függőhíd

Fotó forrása: Dylan Thuras

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!