You are currently viewing Kennedy elnök utolsó utazása

Kennedy elnök utolsó utazása

John Fitzgerald Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke  ötven évvel ezelőtt, 1963. november 21-én  indult el utolsó utazására. Az elnöki látogatás november 22-én a texasi Dallasban vett végzetes fordulatot, amikor Lee Harvey Oswald egy távoli épület felső emeletéről leadott lövésekkel végzett az Egyesült Államok elnökével – legalábbis a hivatalos verzió szerint. A magányos kommunista merénylő teóriáját az amerikai kormányzat egy 10 hónap alatt elkészített jelentésben erősítette meg, azonban a gyilkosság kivitelezésének módja számos ponton ellentmond a jelentésben foglaltaknak. Az elnök halálának körülményei a mai napig nem tisztázódtak megnyugtatóan,  jónéhány elmélet született arról, hogy kinek és miért állt vagy állhatott érdekében eltávolítani Kennedyt. Ha kíváncsi az összeesküvés elméletekre, erről bővebben itt olvashat.Merre járt Kennedy élete utolsó utazásán?Az elnök John Connally texasi kormányzó és Johnson alelnök júniusi meghívására érkezett Dallasba. Az utazás célja a demokrata párti szavazók aktivizálása volt az 1964-es amerikai elnökválasztást megelőzően. Az elnöki látogatást először 1963 szeptemberében jelentették be, az elnöki konvoj útvonalát 1963. november 18-án véglegesítették és néhány napra rá nyilvánosságra is hozták. A látogatás állomásai1. Washington D.C. – 1963. november 21-én elindul az elnöki pár az Air Force One fedélzetén San Antonioba (Texas állam).2. San Antonioban látogatást tesznek a Brooks Air Force Base katonai repülőtéren, ahol az elnök beszédet tart.3. Elnöki vacsora Houstonban, a Rice University-n.4. Érkezés Forth Worthbe (Texas), ahol az éjszakát töltik.5. Látogatás a Carswell légitámaszponton, indulás Dallasba.6. Érkezés a dallasi Love Field repülőtérre november 22-én, délelőtt 11.30-kor.
7-12.  Elindul az elnöki konvoj az alábbi útvonalon:Mocking Bird Lane > Lemmon Avenue >Turtle Creek Boulevard > Cedar Springs road > North Harwood street >Main Street13. A konvoj az Elm streeten halad, hamarosan elérik a könyraktár épületét, ahonnan a végzetes lövéseket leadták a hivatalos verzió szerint.14. Elérik a Dealey Plazat, ahol 12.30-kor eldördülnek a lövések.

15. Parkland Hospital – az elnöki testőrség a sebes??lt elnököt kórházba szállítja, ahol 12.50-kor megállapítják a halál beálltát. 12.58-kor hivatalosan is bejelentik az Egyesül Államok elnökének halálát.
16. Az elnök élettelen testét az Air Force One elnöki repülőgépre szállítják, amelynek fedélzetén útban Washington felé 14.38-kor Johnson addigi alelnök leteszi az elnöki esküt.17. Visszatérés Washingtonba.18. Arlington National Cemetery, az elnök végső nyughelye. Feleségét, Jacquelinet is itt helyezik örök nyugalomra 1994-ben.

Fotó forrása: tripline.net

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!