You are currently viewing Így néz ki 64 milliárd tonna só a talpad alatt

Így néz ki 64 milliárd tonna só a talpad alatt

Bolíviában 3656 méter magasan, az Andok hegyvonulatai között, egy szunnyadó vulkán lábánál fekszik a világ legnagyobb kiterjedésű (kb. 10500 négyzetkilométer) sómezője. A különleges természeti jelenséget a föld legnagyobb tükreként is szokták emlegetni. A terület éghajlata száraz és szeles, de az esős időszakokban a keményre száradt sófelszínen összegyűlő sekély vízrétegen a felhők és az égbolt kékje csodásan tükröződnek vissza. Ilyenkor akár azt is hihetnénk, hogy nem is a földön, hanem az égbolton sétálunk.

bolíviai sótenger

Bolívia és a világ legnagyobb felszíni sólelőhelye

A látvány mellett a számadatok is ámulatba ejtenek: a sósivatagban, melynek vastagsága elérheti a 120 métert is, 64 milliárd tonna só halmozódott fel, amelyből évente kb. 25.000 tonnát bányásznak ki.
A Salar de Uyuni további érdekessége, hogy minden év novemberében az itt költő flamingók színesítik a fehér sómező látványát.
Az ide érkező turisták pedig egy nem mindennapi hotelben szállhatnak meg. A 90-es években itt nyitotta meg kapuit a világ első sótéglákból épített szálláshelye, ahol még a bútorok is sóból készültek. A sótéglák nyalogatását táblák tiltják.

Térkép

Fotó forrása: pixabay.com, pixabay.com