Az oldal töltődik, türelmedet kérjük...

Hazatérhet a repülés történetének legendás pilótanője

Szinte bizonyos, hogy amerikai kutatóknak sikerült megtalálnia Amelia Earhartnak, a repüléstörténet női úttörőjének földi maradványait. A kutatócsoport csontokat, múlt századi használati tárgyakat, valamint esővíz gyujtésére használt teknőspáncélt is talált a Csendes-óceán egyik lakatlan szigetén, ahol a feltételezések szerint 1937-ben hajtott végre kényszerleszállást a pilótanő és navigátora. Amelie Earhart számos repülési rekordot állított fel, női pilótaként elsőként repülte át az Atlanti-óceánt. 1937-ben az Egyenlítő mentén repülve szerette volna megkerülni a Földet, azonban Hawaitól délre örökre eltűnt repülőgépe.

Amelia Earhart maradványainak felkutatására számos expedíció indult, eddig azonban bizonyosságot nem sikerült szerezni arról, mi lett a legendás pilótanő sorsa. A Nikumaroro-szigeten felfedezett leletek alapján nagy a valószínűsége annak, hogy Amelia Earhart és navigátora Fred Noonan sikeresen hajtott végre kényszerleszállást a szigetet övező korallzátonyon. Életüket nagy bizonyossággal a szigeten fejezték be.A most megtalált leletek között szerepel egy üvegtégely, egy sminkkészlet maradványai, valamint 3 db pár centiméter hosszúságú emberi csontmaradvány is, amelyből DNS-mintavétellel próbálják meghatározni személyazonosságát. Amelia Earhart eltűnése körül számos legenda született. Egyesek szerint a japán hadsereg fogságába került, mások viszont azt feltételezték, hogy eltűnését ő maga rendezte meg.

Szerző: Benedek Ádám

Az utazás szenvedélye már középiskolás koromtól velem van, soha nem csillapodó vággyal vetem bele magam egy új ország , egy új úticél felfedezésébe. Remélem, hogy írásaim másoknak is meghozzák a kedvét ahhoz, hogy útra keljenek.