Az oldal töltődik, türelmedet kérjük...
You are currently viewing Évekkel visszavetheti az űrturizmus indulását a Virgin Galactic katasztrófája

Évekkel visszavetheti az űrturizmus indulását a Virgin Galactic katasztrófája

Pénteken tragikus véget ért a világ első kereskedelmi űrrepülőgépének teszt repülése. A White Knight hordozó repülőgépről még gond nélkül levált a SpaceShipTwo, azonban a hajtómű beindítása után nem sokkal robbanás történt az űrrepülőgépen.  A pilóta sikeresen katapultált, a másodpilóta Michael Alsbury azonban életét vesztette. A hordozó repülőgép megúszta a balesetet, viszont az űrrepülő felrobbanása a 10 éves projekt végét is jelentheti.
A Richard Branson brit milliáros által alapított Virgin Galactic eddig 400 millió dollárt költött a kereskedelmi űrrepülés beindítására, a jegyeket pedig már 2011 óta árulják az űrutazásokra meglehetősen borsos,  200 000 USD  (kb. 50 millió forint) áron. A pénteki teszt repülés katasztrofális kimenetele azt bizonyítja, hogy a cégnek egy évtized alatt sem sikerült megteremtenie a technikai feltételeit a biztonságos űrutazásnak. A Virgin Galactic 2009-ben nyitotta meg az egyesült államokbeli Mojave sivatagban a világ első kereskedelmi űrrepülőterét, ahonnan az eredeti tervek szerint 2015 februárjában indult volna útjára első utasasival az űrrepülőgép.

Fotó forrása: youtube.com

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!