Biometrikus vízumot vezet be Németország

Németország nyártól jelentősen módosítja vízumpolitikáját. A több, mint 3 hónapos tartózkodási engedélyt kérőknek ezentúl meg kell majd adniuk biometrikus adataikat.Az intézkedést 2009-tol fokozatosan terjesztik ki azokra az úgynevezett schengeni vízumot kérő személyekre is, akik szintén 3 hónapig vagy annál hosszabb ideig szeretnének Németországban tartózkodni. Az ő esetükben mind a tíz ujjukról vesznek lenyomatot, természetesen az eddigi fotó mellett. „2011-től pedig kiterjesztjük a rendszert minden olyan állam polgárára, akik vízum nélkül nem utazhatnak be az országunk területére” – szögezte le Georg Witschel, a német külügyminisztérium jogi osztályának vezetője.Az átállás több mint 200 német külképviseletet érint. Ezek a hivatalok csak tavaly 136 000 általános és 1,9 millió schengeni vízumot állítottak ki. A német külügy- és belügyminisztérium a változtatással azt szeretné elérni, hogy csökkenjen a visszaélések, az illegális beutazások, valamint az engedélyezettnél hosszabb idejű tartózkodások száma. A német hivatalok általában a vízumkérvények tíz százalékát utasítják el, az afrikai országok esetében azonban ez az arány eléri a 60 százalékot. A biometrikus adatok segíthetnek abban, hogy valaki különböző neveket felhasználva több vízumot is kérjen, majd a kapott engedélyeket értékesítse.
A német külügyminisztérium kereken 1000 biometrikus leolvasókészülék beszerzését rendelte el a német követségek és külképviseletek részére. Azonban nem mindenki örül a változásoknak, a német cégek ugyanis attól tartanak, hogy az intézkedés miatt tovább nőhet a már jelenleg sem rövid vízumkérvényezési, és kiadási idő. „A vízumok kiadása már most is hosszadalmas, nehézkes, és sok vállalatnál akadályozza a mindennapi munkát. Az intézkedés különösen azokat a cégeket érinti majd károsan, akik rá vannak kényszerülve, hogy a külföldi munkatársaikat továbbképzésekre Németországba küldjék” – reagált a hírre Christoph Wolf, a Német Kereskedelmi és Ipar Kamarák Szövetségének (DIHK) külgazdaságjogi részlegének vezetője. Ráadásul megoszlanak a vélemények arról is, hogy a biometrikus adatokat melyik német hivatalnak kellene tárolnia. A hagyományos vízumkérvényekkel kapcsolatos információkat a Szövetségi Közigazgatási Hivatal őrizné meg, de a külügy-, és a belügyminisztérium is felépítene egy külön adatbázist a csalók és bunözők kiszűrésére. Kérdéses az is, hogy az adatokat továbbadnák-e a német rendőrségnek és a titkosszolgálatnak.
Mindenesetre a Berlin-Tegel, a Berlin-Schönefeld repülőtereken, valamint a damaszkuszi és az ulánbátori német nagykövetségeken már most is rögzítik a vízumot kérők biometrikus adatait. Mint ismeretes, az Európai Bizottság és Franco Frattini, az Európai Unió igazságügyi biztosa szintén azt tervezik, hogy 2015-ig minden az EU-ba beutazó külföldi állampolgár személyes adatait rögzítenék és tárolnák, valamint minden személytől vennének ujjlenyomatmintát is. A politikus a változtatással azt akarja elérni, hogy még nehezebb legyen a terroristák, a bűnözők és az illegális bevándorlók beutazása az Európai Unióba.forrás: sg.hu 

Szerző: Benedek Ádám

Az utazás szenvedélye már középiskolás koromtól velem van, soha nem csillapodó vággyal vetem bele magam egy új ország , egy új úticél felfedezésébe. Remélem, hogy írásaim másoknak is meghozzák a kedvét ahhoz, hogy útra keljenek.