Bécsből olcsóbb utazni

Akár több tízezer forintot is spórolhat az az utazó, aki a magyar irodák mellett a külföldiek kínálatát is megtekinti. Az osztrák és német ajánlatokkal általában nem versenyképesek a hazai szervezők.Érdemes alaposan böngészni az utazási katalógusokat, az internetes honlapokat, mielőtt valaki télen is nyaralni, vagy síelni kíván indulni. A luxusutak estében a last minute ajánlatokat nem is számítva akár több t??zezer forintot is lehet spórolni bécsi, vagy grazi indulással. Aki az utolsó pillanatra halasztja a döntést, az legtöbbször még nagyobb nyereséget is elkönyvelhet, ha külföldről teszi ezt meg.Hasonló a helyzet, ha valaki pusztán repülőjegyre vadászik: az egzotikus célállomásokra mind a menetrend szerinti, mind a charterjáratok esetében sokkal jobban járhat, ha bécsi indulás mellett dönt. Ebben az esetben az utazási időn kívül mindössze 10-12 ezer forintos pluszköltséggel kell számolnia a spórolni vágyó utasnak, hiszen a schwechati repülőtérre járó napi négy közvetlen buszjáraton kívül vonattal, a bécsi pályaudvarokról pedig félóránként induló reptéri busszal könnyen megközelíthető az indulási pont.
Márpedig kereslet van bőven. Egyes becslések szerint több milliárd forintot költenek el egy szezonban a magyar utazók exkluzív nyaralásokra. Az utóbbi években a Maldív-szigetek, Kuba, Thaiföld, Mauritius, vagy éppen Mexikó is egyre népszerubb lett, és folyamatosan nő a kereslet Dubai, Jamaica és Zanzibár iránt is. Szinte alig akad olyan utas, aki a magyar katalógusokból választana a Terránál – jelezte érdeklődésünkre Bíró Judit, a TUI utazási központként muködő szombathelyi Terra Tourist Kft. tulajdonosa. Az osztrák katalógusok a nagy kínálat miatt sokkal kedvezőbbek. Akadt már olyanra is példa, hogy egy magyar utazási iroda 290 forint/euró árfolyamra lőtte be árait. Egy-egy hasonló utazás esetében ez jelentős különbségeket is eredményezhet hangsúlyozta Bíró Judit. Ugyanazon a cégen belül is kimutathatók a különbségek: Mauritiuson például a négycsillagos La Piroque hotelben egy hét január 21-tol, bécsi indulással összesen 436 ezer forintba kerül, míg Budapestrol ugyanezért az útért ennél jóval többet, közel 500 ezret kell fizetni. Ennél persze jóval nagyobb árkülönbségek is akadnak az akciós utak között. Amíg például a maldív-szigeteki Royal Island Bécsbol kiindulva a TUI-nál egy hétre már 390 ezer forintért is elérhető, addig Budapestről 449 900 + reptéri illeték az ára. Bíró Judit szerint a magyar utazási irodák nem versenyképesek az osztrákokkal és a németekkel összevetve.
Hasonló, bár kisebb különbségek észrevehetők a téli síutaknál is. Az osztrák Neckermann téli katalógusában az ausztriai Bad Hofgasteinben lévő Hotel Irisben január 7. és március 2. között 36 eurót kell (9360 forint) fizetni egy éjszak??ért egy főnek, közben forintban 10 100 forintba kerül egy szoba, teljesen ugyanazon körülmények között. A Svájc esetében is hasonló a helyzet: Davosban, a Club Hotelben euróban 59-et (15 340 forint) kell fizetni, addig forintban már 16 300-ba kerül egy kétágyas szoba éjszakánként. Békefi Veronika, a Neckermann Utazási Iroda ügyvezető igazgatója szerint az utazások árának elemzésekor, illetve öszszehasonlításakor figyelembe kell venni azokat a tényezőket, amelyek az árak kialakítását a kalkulációt befolyásolják. Mint mondja: az Európai Unió országain belül is eltérnek a gazdasági szabályozók, nem is beszélve az árfolyamváltozásokról, amelyek a kalkuláció készítésekor még nem láthatók előre pontosan. Ebből adódhat, hogy ugyanazon kínálat ára egy adott pillanatban eltérő lehet euróban, azaz az osztrák/német katalógusban és forintban a magyar katalógusban. Az igazgató úgy véli, hogy a magyar utas saját jogvédelmét a legjobban mindig egy saját hazájabeli utazási irodánál találja meg.
Akárcsak az utak, a repülőjáratok között is szemérmetlenül nagy különbségekkel találkozhat a nyaralni vágyó a bécsi és budapesti járatok árai között. Bangkok 125 ezer forintért, a Seychelle-szigetek 157 ezerért, a Dél-afrikai Köztársaság 125 ezerért vagy éppen Mauritius 151 ezerért elérhető már az osztrák fővárosból. Ezek az árak nem tartalmazzák a reptéri illetéket. Igaz, vannak olyan desztinációk is, mint az USA, ahol több nagyváros esetében is budapesti indulással adnak kedvezőbb ajánlatot.
Ha valaki még ennél is olcsóbban kíván utazni, azt is megteheti. A last minute utakra szakosodott német L’Tur utazási iroda osztrák honlapján (www.ltur.at) vagy a hasonló profilú www.restplatzboerse.atonline iroda honlapján keresgélve igen kedvező árakat lehet találni. Ha kicsit még merészebbek vagyunk, akkor érdemes megnézni a www.cheapflights.co.uk honlapot is, mert ők ugyan Londonból kínálják jegyeiket, de Budapestrol is induló fapados járatokkal feltéve, ha sikerül jó csatlakozást találni már onnan is megérheti utazni. Repülojegy Kubába Budapestről londoni átszállással akár 70 ezer forintnak megfelelő összegért is megoldható.   forrás: Világgazdaság

Szerző: Benedek Ádám

Az utazás szenvedélye már középiskolás koromtól velem van, soha nem csillapodó vággyal vetem bele magam egy új ország , egy új úticél felfedezésébe. Remélem, hogy írásaim másoknak is meghozzák a kedvét ahhoz, hogy útra keljenek.