You are currently viewing Barcelonában betiltják az Airbnb-t öt éven belül

Barcelonában betiltják az Airbnb-t öt éven belül

A katalán fővárosban radikális változásokat készülnek bevezetni a turisztikai célú lakáskiadással kapcsolatban, a tervek szerint 2029-től az ingatlanok hasznosítása rövid távú lakáskiadás céljából tilos lesz.

A mediterrán város leállítja az új engedélyek kiadását, és nem újítja meg a meglévőket, így 2029-ben egyetlen otthont sem lehet majd bérelni turistaszállásként – mondta Barcelona polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

Jelenleg  a hivatalos nyilvántartások szerint mintegy 10 000 magánházat illetve lakást hasznosítanak szálláshelyként.

A világ számos városa hasonló nehézségekkel néz szembe, New York, Vancouver és Tokió pédául előírja, hogy a házigazdáknak az általuk kiadott lakásokban kell lakniuk. San Francisco és Seattle korlátozza az egy házigazda által turisztikai célra hasznosított ingatlanok számát.  London, Amszterdam és Párizs – korlátozták, hogy egy lakás évente hány éjszakára adható ki.

Berlin 2016-ban a barcelonai tervekhez hasonlóan betiltotta a lakások rövid távú bérbeadását, majd 2018-ban visszavonta a törvényt, és lazább korlátozásokat vezetett be.

Barcelonában a lakásbérleti díjak 14%-kal nőttek az elmúlt év folyamán, ezért elsősorban a turisztikai szálláshelyként funkcionáló lakásokat okolják. A hosszú távú lakásbérlés helyett ugyanis a lakástulajdonosok a magasabb profittal kecsegtető turisztikai hasznosítást részesítik előnyben.

forrás: bloomberg

Fotó forrása: pexels.com

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!