You are currently viewing Ausztria – Utazási korlátozások, lezárt határok a koronavírus miatt

Ausztria – Utazási korlátozások, lezárt határok a koronavírus miatt

Ausztria

Az Olaszországból, Svájcból, Liechtensteinből, Németországból, Magyarországról és Szlovéniából Ausztriába beutazó vendégek kötelesek felmutatni egy orvosi igazolást arról, hogy nem koronavírus-betegek (negatív teszteredmény), ellenkező esetben nem léphetnek be az országba. A megállás nélküli átutazás engedélyezett. Egyéb országok állampolgárai, akik utazásuk megkezdése előtt 14 napon belül a koronavírus szempontjából kockázatot rejtő területen tartózkodtak, ugyancsak kötelesek felmutatni egy negatív eredményről szóló orvosi igazolást. Az orvosi igazolás a beutazás időpontjában nem lehet 4 napnál régebbi.

Azoknak az Ausztriába légi úton beutazó személyeknek, akik március 20. péntek 0.00 órától lépnek be az ország területére, automatikusan 14 napos házi karanténba kerülésre kell kötelezniük magukat az egészségügyi tárca április 10-ig érvényes rendelkezése alapján. Ez alól kivételt képeznek azok, akik számára biztosított Ausztria területének haladéktalan elhagyása.

Koronavírus-fertőzés gyanúja esetén az Ausztriába beutazó vagy az országon átutazó személyek kötelesek alávetni magukat az előírt orvosi vizsgálatoknak.

Az osztrák egészségügyi tárca rendelete értelmében egyelőre 2020. március 20 00 órától 2020. április 7-ig a német, a magyar és a szlovén határra is kiterjeszti az olasz, svájci és liechtensteini határon bevezetett intézkedéseket.

  1. Az Ausztriába utazóknak rendelkezniük kell idegen nyelvű orvosi igazolással egészségügyi állapotukra vonatkozóan, és igazolniuk kell, hogy a mikrobiológiai tesztjük a SARS-Co V-2 vírusra vonatkozóan negatív eredményt mutat. Az igazolások nem lehetnek 4 napnál régebbiek.
  2. Az 1. pont alól kivételt jelentenek azok az osztrák állampolgárok, illetve az Ausztriában állandó, vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezők, akik önként vállalják a 14 napos otthoni karantént és erről nyilatkozatot írnak alá. Amennyiben a mikrobiológiai teszt negatív, az érintettek korábban is elhagyhatják az otthoni karantént.
  3. Az Ausztrián keresztül történő, megállás nélküli átutazás engedélyezett, amennyiben a kiutazás biztosított. A gépkocsival történő megállás nélkül átutazásnál lehetséges, de ezt szigorúan ellenőrzik (útlevelek lefényképezése) és csak elegendő üzemanyaggal engedélyezik.
  4. A rendelet nem vonatkozik az áruforgalomra – leszámítva a kereskedelmi személyszállítást -, valamint az ingázókra. A rendelet vonatkozik azonban az orvosi vizsgálatokat végző személyzetre és sofőrökre.
Fotó forrása: pexels.com

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!