Az oldal töltődik, türelmedet kérjük...
You are currently viewing A Zayed sejk-mecset: a nagy számok építménye

A Zayed sejk-mecset: a nagy számok építménye

Az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb, az első elnökükről (Emir Zayid bin Sultan Al Nahyan) elnevezett mecsete 2007-ben  Abu Dhabiban nyitotta meg kapuit. A mecset kívülről és belülről is ámulatba ejti a hívőket és az érdeklődőket, a méretek és a látvány lenyűgöző. A világranglistán „csak” a 8. helyezett, de így is jó pár világrekorddal büszkélkedhet.

A Zayed sejk-mecsetet  57 gyönyörű fehér márványkupola és négy minaret is díszíti, amelyek 107 méter magasan törnek az ég felé. A udvarba lépve a világ legnagyobb, 17 000 négyzetméteres márvány mozaikjának látványa ejti ámulatba a látogatót. A mecset belsejében egyszerre 40.000 ember tartózkodhat, a legnagyobb imaterme pedig 9.000 fő befogadására is alkalmas.

A mecset belső terében a világ legnagyobb kézzel készített perzsaszőnyege hever a lábunk előtt. A 2 268 000 000 csomóból álló 47 tonnás szőnyeg 5627 négyzetméter nagyságú, 35 tonna gyapjúból és 12 tonna pamutból készült, és több  ezer ember dolgozott rajta.

Ha pedig a földről a magasba emeljük tekintetünket, akkor megcsodálhatjuk a Zayed sejk-mecset másik büszkeségét: a világ legnagyobb csillárját, amely 15 méter magas és 10 méter átmérőjű, súlya pedig 12 tonna.

A Zayed sejk mecset esti fényei
A Zayed sejk mecset esti fényei
A mecset csillárja
A világ legnagyobb csillárja

Fotó forrása: pixabay.com, pixabay.com, pixabay.com