You are currently viewing A közösségi média a határellenőrzés része az USA-ban

A közösségi média a határellenőrzés része az USA-ban

Az  Egyesült Államok határőrizeti szervei a Belbiztonsági Minisztérium (US Department of Homeland Security) javaslatára a nem túl távoli jövőben már az országba beutazóktól előzetesen elkérhetik közösségi média felületeik azonosítóját. Az azonosítókat a beutazás előtt kitöltendő formanyomtatványon adhatják majd meg az utazók.A javaslat jelenleg egy 60 napos véleményezési periódusban van, a tervezetről várják a lakosság észrevételeit. Végleges döntés majd csak a vélemények kiértékelése után fog születni ebben az ügyben.Érdemes megjegyezni, hogy a Belbiztonsági Minisztérium  munkatársai már most is rendszeresen figyelik a közösségi média felületeket (elsősorban a facebook és twitter fiókokat), így előfordulhat hogy egy-egy meggondolatlanul született bejegyzésünk azt eredményezheti, hogy nem utazhatunk be az országba. Példaként álljon itt az ír Leigh Van Bryan 2012-es tweetje, aki a következőt írta:
Free this week, for quick gossip/prep before I go and destroy America.” (szabad fordításban: ‘ A héten még ráérek, mielőtt elindulok lerombolni Amerikát’)Bryant bejegyzése miatt a los angelesi repülőtéren 5 órán keresztül vallatták, mielőtt az első géppel visszaindulhatott Írországba. Az Egyesült Államokba való belépését a hatóságok megtagadták.

Fotó forrása: Don LaVange

Szerző: Herte Szabolcs

A vilagvandor.hu szerkesztőjeként igyekszem hétről-hétre, napról-napra bemutatni a világ és hazánk legérdekesebb úticéljait, utazási és programajánlatait. Kalandra fel!